CHP’li Torun: Belediyelere destek artık şart
ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Maraş merkezli depremlerin ardından belediyelerin bölgeye yaptığı yardımlar hakkında bilgi verdi.
Deprem bölgesine 16 bin 659 çalışan ve 6 bin 193 aracın sevk edildiğini belirten Torun, “Bölgeye insani yardım malzemesi taşıyan 3 bin 861 tır, 4 uçak, 6 gemi, 2 vapur ve 2 tren vagonu teslim edildi. 2 milyon 400 bin battaniye, 31 bin çadır, 573 konteyner, 176 bin ısıtıcı ve soba, 1.100 seyyar tuvalet, 1.400 jeneratör ve 3 milyon 200 bin hijyen paketi de vatandaşlarımıza gönderildi.
‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİMİZ AFET BÖLGELERİNDEKİ BİR İLDEN SORUMLU OLACAK’
Deprem bölgesine takviyelerin kesintiye uğramayacağını ve çalışmaların yeni bir planlamayla devam edeceğini belirten Torun, “Bugün Genel Sekreterimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlarımızla online bir toplantı düzenleyerek son çalışmalarımızı değerlendirdik. Depremin vurduğu iller için sorumluluğu paylaşmayı planladık” dedi. Torun, görüşmenin detayları hakkında şunları söyledi:
“Artık afet bölgelerinde bir ilimizden tayin edilen büyükşehir belediyelerimiz sorumlu olacak. Diğer belediyelerimiz de koordinatör belediyemize destek verecek. Böylece vatandaşlarımıza uzun vadeli destekler tam bir koordinasyon içinde sunulacak. Bölgedeki başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, il başkanlarımız ve teşkilatımızla tam koordinasyon içinde destek devam edecek.”
‘Depremde yaralarımızı sarmamız uzun zaman alacak gibi görünüyor’
Torun, deprem bölgelerinden diğer şehirlere göç olduğunu belirterek, “Büyükşehirlerimize yönelik göç dalgası artarak devam ediyor” dedi. Sayısal bilgiler de paylaşan Torun, şunları söyledi:
“Bugün prestijiyle; Mersin’e 337 bin, Antalya’ya 133 bin, Muğla’ya 35 bin, Ankara ve İstanbul’a on binlerce vatandaşımız geldi. Bu durumda belediyelerin afet bölgelerine takviyelerini sürdürmesi ve bölgelerine gelen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını eksiksiz karşılaması gerekiyor. Siyasi parti farketmeksizin bir davet yapmak istiyorum. Beyin sarsıntısında yaralarımızı sarmamız uzun zaman alacak gibi görünüyor. Burada belediyelerimize çok değerli bir görev düşecek. Bu hizmetlerin aksamadan devam ettirilebilmesi için belediyelerimizin maddi olarak desteklenmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Belediyelerin üzerindeki ağır yük bir an önce hafifletilmelidir.”
CHP olarak önerilerinin hazır olduğunu ve bir an önce İller Bankası aracılığıyla belediyelere ek kaynak planlaması yapılması gerektiğini söyleyen Torun, şöyle devam etti:
ENERJİ TÜKETİMLERİNDE AVANTAJLI TARİFE UYGULANMALIDIR: Belediyelerin ve belediye şirketlerinin kamu kurumlarına olan borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Belediyelerin vatandaşlara hizmet için kullandığı akaryakıt, elektrik ve doğalgaza ağır vergiler konuluyor. Ne yazık ki bu vergiler en yüksek tarifelerden belirleniyor. Halka hizmet veren belediyeler bu elektrik giderlerinde bir an önce avantajlı tarifeye geçmelidir.
ÖNÜMÜZDE CİDDİ SORUNLAR VAR: İktidara içten davetimizdir. Bu konuda bir önceki yasa tasarımız hazır ve aylardır Meclis’te bekliyor. Gelin Meclis açılınca bu konuyu işleyelim ve hep birlikte tüzüğü uygulayalım. Bu sayede depremzedelerimize hep birlikte daha iyi hizmetlerin önünü açalım. Önümüzde ciddi sorunlar var. Bu sorunların birlik ve beraberlik anlayışıyla, ortak akılla çözülmesi gerekiyor. Ancak hükümetin bu anlayıştan hâlâ uzak olduğunu görüyoruz. Bahsettiğim tüm bu takviyeleri yerel yönetim imkanlarıyla vermeye çalıştık ve çalışıyoruz. Ancak devasa Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticilerinin bu felakete ne kadar hazırlıksız olduğu ortaya çıktı. Sarsıntının başlangıcından bu yana tam bir kötü yönetim örneği sergilendi. Hükümetin ve AFAD’ın birinci görevi şehirlerimizi afetlere hazırlamaktır. (DUVAR)